Som tropisk regnskog
Elvene og bekkene renner som livsviktige blodårer gjennom jordbrukslandskapet. Skogkledte elvekanter kan ha like høy tetthet av fugler som i tropisk regnskog. Fisk, insekter, amfibier og små og store pattedyr er avhengige av en trebevokst kantsone.
Trær i kantsona gir noen ulemper og mange nyttevirkninger for jordbruket
Ei lang rekke nyttedyr er avhengige av trebevokste kantsoner: Blomsterfluer, humler, snylteveps, marihøne, edderkopper, rovbiller, rovteger, insektetende fugler og piggsvin.
Trær i kantsona gir skygge og oppholdssted for skadeinsekter som til eksempel gulrotflue, men nytten av en godt skjøtta kantsone er som regel større enn ulempene.
Trebevokste kantsoner er livsviktig for planter, insekter og større dyr
Trær og busker stabiliserer kantene, fanger jord og binder næringsstoffer. Ved flom bremser trærne farta på vannet og reduserer skadene på jordene. Trær og busker gir bedre erosjonsbeskyttelse enn graskledte kanter.
For mange planter og dyr er trebevokste elve- og bekkekanter viktig for å kunne bevege seg gjennom landskapet. Mulighet til vandring og utveksling av gener over større avstander er nødvendig for at mange av artene i landskapet vårt på sikt skal kunne overleve.
Råd om skjøtsel
Tynning er bra: Man kan gjerne tynne kantsonene, men å snauhogge dem er ikke lov. Trebevokste kantsoner skal opprettholdes som et sammenhengende vegetasjonsbelte, det vil si uten store åpninger. Trær som lener seg ut over vannet øker risikoen for rotvelt og bør tas ut. Gran bør tas ut, fordi den skygger ut bunnvegetasjonen. I hele kantsona bør det være trær og busker i alle aldre. Enkelte trær bør få utvikle seg til å bli store, gamle og døde. Slike livsløpstrær har stor betydning for insekter, fugler og mindre pattedyr.
Hvor brei skal kantsona være?
Den må være minst 2 meter målt fra normalvannstand, men vi anbefaler at den er minst 5 – 10 meter.
Nyttige arter i kantsona:
Langs vassdraga i vårt område vokser det mye svartor, gråor, hegg og vierarter. Disse trærne er godt tilpassa til høy vannstand og armerer skråningene godt. På de høyere delene av kantsona kan det vokse andre arter som har stor nytte for mange: Om våren er selje den viktigste pollenkilden for insektene. Utpå sommeren er busken trollhegg ei nyttig nektarkilde. Rogn er ei viktig matplante for fugler om høsten.
Problemarter:
Snauhogst og blottlegging av jord øker gjør det lett for problemarter som kjempebjørnekjeks, parkslirekne og kjempespringfrø å etablere seg. Disse plantene er det vanskelig å bli kvitt, og de konkurrerer ut all annen vegetasjon. De gir økt erosjon fordi de skygger ut bunnvegetasjonen slik at jorda blir liggende åpen, og røttene deres armerer ikke kantene slik som den stedegne vegetasjonen gjør.
Ødelegger du kantvegetasjonen, kan du risikere å miste deler av produksjonstilskuddet
Flere lover og regler inneholder bestemmelser som har betydning for kantvegetasjonen. De økonomisk viktigste reglene for landbruket er i forskrift om produksjonstilskudd og forskrift om nydyrking. Hvis du er i tvil om planlagt tiltak i kantsona er i tråd med regelverket, ta kontakt med landbrukskontoret.
Forskrift om produksjonstilskudd (§ 4):
«Tilskuddet skal avkortes dersom jordbruksarealet ikke har vegetasjonssone på minst to meter mot vassdrag med årssikker vannføring, målt horisontalt fra vassdragets normalvannstand. Vegetasjonssonen kan ikke jordarbeides.»
Forskrift om nydyrking (§ 6):
«Ved nydyrking skal det settes igjen en vegetasjonssone mot vassdrag. Langs vassdrag med årssikker vannføring skal sonen være minst 6 meter målt ved normal vannføring. Langs vassdrag uten årssikker vannføring skal sonen være minst 2 meter.»
Andre lover og regler:
Vannressursloven (§ 11) krever at det skal være en naturlig kantvegetasjon langs vassdragene som skal motvirke avrenning og gi levested for planter og dyr. Loven er ikke til hinder for hogst, men hogsten skal utføres slik at avrenninga ikke øker og slik at kantsona fortsatt fungerer som et viktig levested og en vandringskorridor for planter og dyr. Loven gir kommunen mulighet til å fastsette bredden på kantsonene, og grunneierne kan kreve at kommunen gjør det.
Brosjyre om skjøtsel av kantsoner til vassdrag. Brosjyra er utarbeidet av vannområdet PURA i samarbeid med Follo landbrukskontor og NIBIO (PDF, 7 MB)
Kantsoner i skog
I skog gjelder andre regler for hogst og skjøtsel av kantsoner enn i jordbrukslandskapet. Reglene er godt forklart i denne veilederen:
Her kan du lese mer: