Hvordan unngå tette avløpsrør

Hvordan unngå tette avløpsrør

Kort fortalt

  • I avløpet skal bare vann, såpe, tiss, bæsj og dopapir
  • Fett og matoljer etter matlaging, steking og baking skal ikke helles avløpet eller do
  • Fett og matoljer kan tette både huseiers egne avløpsrør og kommunens avløpsrør

Fett i avløpet tetter rørene! Gode tips til privatpersoner

I Tønsberg kommune opplever vi et økende problem med fett i avløpsrørene. Både huseiers egne avløpsrør og kommunenes rør kan gå tett hvis matfettet ikke håndteres på riktig måte. I verste fall kan kloakk slå tilbake i rørene og gi kjelleroversvømmelser. Dette gjelder både private og kommunale ledninger. Fjerning av fett i avløpsnettet koster innbyggerne i Tønsberg mye penger hvert år - helt unødvendig. 

I avløpet skal bare vann, såpe, tiss, bæsj og dopapir.

Fett og andre matrester er med på å tette rørene. Det hjelper ikke at du bruker varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt.  Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i do, for det er akkurat de samme rørene som frakter avløpet videre fra både vasker og toaletter.

Fett og andre matrester holder også liv i alle rottene. Ett rottepar og deres unger kan bli til ca. 1000 nye rotter på ett år. Rotter i avløpsnettet lever utelukkende av fett- og matrester som kastes i avløpet. Ingen mat - ingen rotter!

Slik kvitter du deg med fettet!

Det finnes forskjellige måter å kvitte seg med fettrester. Nederst er det gitt noen gode råd for hvordan du kan kvitte deg med fettet i førjulstria og ellers. Filmen under viser èn av måtene. 

Fettrester etter steking

Ha alltid som regel at du skal tørke fettrester med papir fra stekepannen etter at du har brukt den. Det gjør det mye enklere å rengjøre stekepannen. Tørkepapiret med fett kaster du i posen for matavfall.   

Fet mat som vi steker, for eksempel juleribbe, kalkun og kylling, resulterer i masse flytende fett som mange skyller ned i vasken. La stekebrettet eller stekefatet stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape det av og ha det i matavfallet.                                           

Flytende matrester

Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at restene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Det beste er å legge flytende matavfall i matavfallsposer sammen med mer tørt matavfall. Knyt godt igjen og bruk en ekstra pose om du er redd for at matavfallet skal lekke. Alternativt kan du helle flytende matrester over i en godt merket og tom melkekartong/kanne/flaske, teipe/lukke igjen toppen og levere den på nærmeste miljøstasjon eller gjenvinningsstasjon. 

Fett i kasseroller etter koking av noe mat, for eksempel pinnekjøtt, stivner når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i matavfallet. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker kasserollen.               

Fett etter baking

Baking av julebakst eller andre smultholdige bakverk, resulterer i en stor rest med matfett i kjelen. Dette fettet stivner når det blir kaldt og det er helt utmerket til å lage meiseboller til fuglene. Hell opp i solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter i fettet, og vips har du alle småfuglers favoritt. Hvis du heller det i en melkekartong og lar fett et stivne, kan du skjære hull i sidene og henge ut hele kartongen. Stikk gjerne en pinne gjennom kartongen slik at fuglene har noe å sitte på.       

Frityrolje/matolje

Skal ikke helles i vasken eller do! Frityrolje stivner hurtigere enn annet fett. Frityrolje kan enten legges i matavfallsposer, eller helles over i en melkekartong, kanne eller flaskeemballasje og leveres på miljøstasjon/gjenvinningsstasjon. Store mengder med matolje kan du samle opp i en plastkanne og levere det til miljøstasjon/gjenvinningsstasjon. Mange heller ut oljen fra glass/bokser med fetaost og oliven i vasken. Men denne oljen er veldig bra å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter. Hell oljen over maten og kast den tomme emballasjen i avfallet for glass/bokser.                                         

Kontakt oss

Virksomhet Kommunalteknikk, prosjektering og forvaltning.
Bente Larsen
Telefon: 992 02 635
E-post: bente.larsen@tonsberg.kommune.no 

Til toppen