Kongen befaler – kom på festival!

- Vi gleder oss til å ta små og store med tilbake til middelalderen, sier festivalsjef Kine Granholt Lundervold. En visjonær konge står sentralt når Tønsberg Middelalderfestival går av stabelen 7.-9. juni. Nå befaler han deg til å bli med på moroa!

Kine Granholt Lundervold, Kjersti Jacobsen og Haakon Stevens.

Se programmet for middelalderfestivalen her!

Kjøp billetter her!

Kong Magnus befaler - her i Heljar Berges skikkelse.

 

- Middelalderfestivalen er en reise tilbake til Tønsbergs storhetstid, og det blir spennende opplevelser og aktiviteter for hele familien, sier Kine Granholt Lundervold.

Hun lover en festival stappfull av aktiviteter for barn i aldre, spennende fortellinger, musikk, gjøgling og mat. I tillegg får en helt spesiell konge litt ekstra oppmerksomhet under årets festival.

- Vi har valg å kalle årets festival «Kongen befaler» for å markere 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov. Magnus er en av de viktigste og mest berømte kongene fra middelalderen, og han ble født her i Tønsberg. Derfor er det naturlig at vi feirer jubileet, og årets middelalderfestival blir den viktigste delen av feiringen, sier Granholt Lundervold.

Spikking og sverdmaling

Spikking, toving og sverdmaling er noen av aktivitetene for barna under årets festival.

- Det er nok mange barn i dag som ikke har så mye erfaring med å spikke. I middelalderen spikket man mye mer, og man kunne spikke alt fra leker til dragehoder på vikingskip. På den tiden fantes heller ikke IKEA, så hvis man trengte en ny smørkniv, måtte man spikke den selv. Det kan barna lære å gjøre på spikkeverkstedet vårt, sier Granholt Lundervold.

Tovede klær ble i middelalderen brukt til rustninger og som skydd mot være og vind, og barna får muligheten til å prøve seg på toving av ull.

- De kan også male sine egne sverd, og få sverdet med seg hjem, sier Granholt Lundervold.

Strætimat

Ei jente i middelalderklær deler et eple med et lekesverd.  - Klikk for stort bildeEt godt sverd er greit å ha når man skal dele opp frukt.

En festival blir ikke skikkelig god uten god mat. Under årets festival kan du både få gode matopplevelser, og lære om mat i vikingtiden og middelalderen.

- Man kan få smake på den typen mat folk spiste i middelalderen, og lære om hvordan de tilberedte maten og utnyttet råvarene i en tid uten elektrisitet. Mange er jo opptatt av bærekraft og kortreist mat, og da er det mye å lære fra forfedrene våre, sier Granholt Lundervold.

Det blir også mulig å kjøpe seg et godt måltid i løpet av dagen.

- Også i år blir det strætimat, altså middelalder-varianten av street food. Det er godt utvalg og noe for enhver smak.

Ridderne er tilbake!

Kongens gjøglere vil være tilstede og by på sjonglering, akrobatikk og sirkusmagi, og både Sjøbodkoret og artisten Helisir stiller med musikk.

- I år er også ridderturneringen tilbake. Det er mange som har savnet, men nå er det igjen klart for et forrykende show når ridderne skal måle styrke, sier Granholt Lundervold.

Fredag og lørdag blir det også festivalkro med 18-årsgrense.

Dragebestanden i Tønsberg har dalt betraktelig siden middelalderen. 7.-9. juni er fare for at dragene gjør et lite comeback.