Markerer Ombruksuka 2023

Klimarådgiver Kristine Molkersrød (til venstre) i Tønsberg kommune ser på muligheten for å låne ski fremfor å kjøpe, og får hjelp av Siri Aunan ved Skattekammeret.

Lekebyttedag, ombrukssti for barna, sy-verksted og reparasjon av klær og turutstyr. Det er noe av programmet når Tønsberg og Færder kommuner markerer Ombruksuka 2023. 

- Man trenger ikke alltid å kjøpe nytt. Ombruk er bra for både klimaet og lommeboka, sier Kristine Molkersrød, klimarådgiver i Tønsberg kommune. 

Det er Avfall Norge som står bak Ombruksuka 18.-26. november, og i år er Tønsberg og Færder kommuner med på satsingen for første gang. 

- Det å redusere forbruket er noe av det viktigste vi kan gjøre for å redusere klimagassutslippene. Det kan vi få til hvis vi tar vare på det vi har, bruker ting lenger og reparerer det som kan repareres. I tillegg kan vi være bevisste på bytte, gi borte eller selge brukte ting når vi ikke trenger dem lenger, istedenfor å kaste dem, sier Molkersrød. 

Gjenbruksbransjens Black Week

Kristine Molkersrød

Det ikke helt tilfeldig at Ombruksuka sammenfaller med Black Week. 

- Det er lenge siden Black Friday var én dag. Nå er det en hel uke, og vi overlesses av tilbud og reklame. Det er mange som opplever at økonomien har blitt strammere den siste tiden, og ingen bør ha dårlig samvittighet for å benytte seg av gode tilbud under Black Week. Men samtidig kan det være fint å være bevisst på eget forbruk, og ombruk kan være et godt alternativ til å kjøpe nytt, sier Molkersrød.

Lekebytte og juleverksted

Det er flere ulike arrangementer i Tønsberg og Færder gjennom uken, og Ombruksuka starter med et familiearrangement på Tønsberg og Færder bibliotek lørdag kl. 12.00-14.00.

- Der blir det ombrukssti for barna, julepynt- og julekortverksted og en utstilling der vi viser fram miljøvennlige julekalendere. Det er nok mange som skal skaffe seg julekalender nå, og da er det jo mulig å velge en kalender som kan brukes om igjen neste år, sier Molkersrød. 

I tillegg blir det lagt opp til lekebytte for barna. 

- Barn vokser fra lekene sine, og det er dyrt å kjøpe nytt. På lørdag kan barn ta med seg lekene på biblioteket og bytte med hverandre, sier Molkersrød.
Arrangementet er gratis og krever ingen påmelding. Arrangører er kommunen og Vesar i samarbeid med biblioteket. Se arrangementet på Facebook her. 

Syverksted og bruktmarked

Bilde av en symaskin - Klikk for stort bilde

Har du en bukse som må lappes eller et skjørt som bør sys om? Da kan du ta turen til biblioteket i Tønsberg sentrum mandag kl. 16.00-18.00 eller torsdag kl. 10.00-14.00.

- Det blir satt fram symaskiner som folk kan benytte, og det vil også være flinke folk tilgjengelig som kan hjelpe til, sier Molkersrød. 
På fredag inntar Den Norske Turistforening biblioteket med Grønn Fredag. Da er det mulig å få kjøpt brukte turklær og brukt turutstyr, og du kan få hjelp til å reparere brukt utstyr. 

Det blir også arrangert bruktmarked med mulighet for kjøp av salg av brukte varer på Wilmhelmsen House søndag 16. november kl. 12.00-15.00. 
 

Les mer om ombruksuka i Vestfold og se programmet dag for dag på Vesars nettsider.